EU og Balkan (2:6) – Balkan set fra EU

Den 6. oktober 2021 vedtog Europa-Kommissionen en omfattende økonomi- og investeringsplan for det vestlige Balkan bestående af Serbien, Albanien, Bosnien og Hercegovina, Nordmakedonien og Kosovo. Planens mål er at skabe langsigtet økonomisk genopretning af regionen, støtte en grøn- og digital overgang, fremme regionalt samarbejde mellem landene på det vestlige Balkan samt at bidrage til succesfuld EU-integration. Men hvorfor investerer EU pludselig så mange penge i Balkan? Hvad er baggrunden for aftalen? Hvordan er planen blevet modtaget på Balkan? Hvilke krav følger med pengene fra EU? Hvilken interesse har de europæiske landes interesse i Balkan?

Med udgangspunkt i disse spørgsmål diskuterer Christian Foldager sammen med sin faste Balkan-ekspert Zlatko Jovanovic og med forskningsleder Cecilie Felicia Stokholm Banke fra DIIS, hvorfor EU igen begynder at vise stigende interesse for Balkan-landene, herunder de geopolitiske aspekter.

Programrækken “EU og Balkan” er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.