Europa og den nye verdensorden – Kinas opstigning på verdensscenen

Verden er under hastig forandring. Nye stormagter vokser frem, mens den amerikanske supermagt langsomt trækker sig tilbage. Europa-Kommissionens nye formand, Ursula von der Leyen, vil derfor styrke den fælles sikkerheds- og udenrigspolitik i EU. Målet er et stærkere Europa, som kan forsvare de europæiske landes fælles interesser på den internationale scene.

Men er kommissionsformandens målsætning den rette for Europa? Og kan de europæiske lande enes om en fælles sikkerheds- og udenrigspolitik? Det diskuterer Christian Foldager med eksperter, opinionsledere og politikere i programserien ”Europa og den nye verdensorden”. Ud fra en række aktuelle problematikker undersøger han og deltagerne, hvilken rolle EU kan og bør spille i international politik.
Hvordan skal EU forholde sig til Kina, der får stadig større betydning på verdensscenen, til Putins Rusland og til USA? Er og bør Amerika fortsat være Europas vigtigste partner? Er der grund til at frygte Kina?

I denne udgave af programrækken ”Europa og den nye verdensorden” handler det om ”Kinas opstigning på verdensscenen”, og Christian Foldager har derfor inviteret Ulrik Federspiel, der er formand for Det Udenrigspolitisk Selskab, og som tidligere har haft flere ambassadørposter og været direktør for Udenrigsministeriet samt erhvervsleder. Den anden deltager er professor Bertel Heurlin, der efter en lang akademisk karriere er leder af China Security Studies ved center for militære studier på Københavns Universitet.

”Europa og den nye verdensorden” er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.