EU mellem globalisering og nationalisme (4:4) – Jesper Vind

EU mellem globalisering og nationalisme (4:4) - Jesper Vind

Efter Murens fald var optimismen i Europa, ja i hele verden grænseløs. Fremtiden med globalisering og verdensomspændende muligheder tegnede lys og lovende. De liberale frihedsværdier havde sejret endegyldigt. Men så skete der noget – i Europa, i USA og i resten af verden. Nationalismen med afskærmning fra omverdenen, fokus på egne fordele frem for samarbejde og opblomstring af stærkt nationalt orienterede partier blev mere og mere fremtrædende i en række lande i Europa og resten af verden.

I programrækken ”EU mellem globalisering og nationalisme” ser Lukas A. Lausen sammen med en række eksperter nærmere på dette spændingsfelt mellem globalisering og nationalisme. Hvordan tager det sig ud i et overordnet perspektiv, og hvordan kommer det til udtryk i forskellige europæiske lande? Hvad kan vi forvente i de kommende år?
I denne udgave af programrækken vurderer Weekendavisens Tysklandsmedarbejder Jesper Vind og Lukas A. Lausen spændingsfeltet mellem globalisering og nationalisme med særligt fokus på Tyskland, der i 2017 oplevede at få et stærkt nationalt orienteret parti som Alternative für Deutschland i Forbundsdagen som tredjestørste parti, men også med tråde til udviklingen i Polen og Ungarn.

Programrækken er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.