50 øl du skal smage, før du dør – En kælderkold eller en fra kassen

En kælderkold eller en fra kassen

Carsten Berthelsen er trængt ned i en elegant lagerkælder under Carlsberg Bryggeriernes gamle domæne i Valby, hvor han får besøg af gode ølvenner. Berthelsen har fået lov til at tage et par flasker fra de tilstødende kælderrum, og hans gæster har medbragt gode flasker med et fast lag af støv. I tre programmer handler det således især om vintageøl eller kældermodnet øl. Det er flasker, der har ligget længe under jorden, og hvor datomærket for længst er overskredet.
I dette program handler det især om øl fra Thisted Bryghus’ kælder og loft og det svære spørgsmål: Skal det være en kælderkold eller en fra kassen? Gæst i de dybe kældre er brygmester på Thisted Bryghus, Antoni Aagaard Madsen
Berthelsen og Madsen smager på Danmarks første økologiske stærkøl: Den såkaldte Juleren på 7,9 %. Denne udgave af øllet er fra året for lanceringen i 1998. Øllet er særdeles god til julefrokostens lune retter.
En mærkværdighed i den danske brygverden var Den Grønne Pinsebryg på 8 % i alkohol fra Thy. Man havde tilsat øllet grøn frugtfarve, så det kunne fremstå i glasset så skønt som en frisk udsprunget bøgeskov, som Berthelsen udtrykker det. Brygget eksisterede i de første år af 1990”erne, men så blev farvestoffet i øllet forbudt. Den smager de to herrer også på. Og de fortsætter med den legendariske Limfjordsporter Tilsætningen af lakrids og en urt skabt på bl.a. røgmalt giver øllet sit absolutte særpræg. Flasken på bordet er første aftapning fra 1989.
Fra sin egen kælder har Carsten Berthelsen medbragt en Imperial Extra Double Stout fra Harvey & Son i Sussex. Den har en alkoholprocent på 9. Øllet bliver modnet et år i bryghuset og har et svag tilsætning af vildgæren Brettanomyces, der giver øllet en let syrlig eftersmag. Flasken på bordet havde udløb i 2005.
Hvordan den smager, får vi naturligvis også at vide i programmet.