Tysklands valg – Europas skæbne – Tom Høyem og Matlok

Tysklands valg - Europas skæbne - Tom Høyem og Matlok

Udsendelsesrækken “Dansk-Tysk med Matlok” er udvidet på grund af det tyske valg med ekstra-programmer under overskriften “Tysklands valg – Europas skæbne”.

Den 24. september er der valg i Tyskland, en vigtig afgørelse for Tyskland, men også for Danmark og Europa.

På dk4 interviewer vi i denne anledning danske politikere og personer, som har et særdeles godt kendskab til Tyskland.

I denne udgave møder Siegfried Matlok, i den danske ambassade i Berlin, en helt usædvanlig gæst, nemlig en, som både har det danske og, siden 2015, også det tyske statsborgerskab.

Det er den tidligere Grønlandsminister i regeringen Schlüter fra 1982-1987, Tom Høyem, som i sin tid var med til at starte Erhard Jakobsens eget parti, Centrum-Demokraterne.

Journalisten, forfatteren og højskolemanden flyttede i 1994 til Tyskland, og fra 2000 indtil 2015 var han leder af „Europäische Schule“ i den store sydtyske by Karlsruhe i delstaten Baden-Württemberg.

Tom Høyem har ikke kun dobbelt statsborgerskab, han har også dobbelt partimedlemskab.
I 1994 blev han i Tyskland medlem af det liberale parti FDP, og siden 2004 har den nu 75-årige som “der Däne” reprœsenteret FDP i byrådet i Karlsruhe – samtidig med, at han i 2005 blev medlem af Danmarks liberale parti Venstre.

Matlok spørger blandt andet Tom Høyem om, hvordan han som dansk-tysker ser på valgkampen i Tyskland, om han tror på, at hans parti FDP, Genschers gamle parti, kan få et comeback som tungen på vægtskålen den 24. september og ikke mindst, hvordan han ser på Danmarks rolle i et tæt samarbejde med et Tyskland, som i den nuværende komplicerede politiske situation i Europa får større og større betydning også for Danmark.