Fokus på – Humor – bornholmsk humor – Bjarne Kure 1:2

Georg Julin har tidligere mødt sanger, humorist, velspillende guitarist og – vurderingsmand, ærkebornholmeren Bjarne Kure. Det var på TV2Bornholm i forbindelse med optagelser af programmerne ”Sprogblomster”. De omhandler de bornholmske dialekter, for, der er nemlig flere end blot en enkelt. Programmerne sendes for bl.a. at minde bornholmerne om den specielle dialekt der rent faktisk fortæller en lang og spændende historie om Bornholm. Men er humor – på bornholmsk – kun ”for sjov”, eller fortæller det også om den kultur og baggrund, både alvorlig og morsom, der ligger i det område man hører dialekten fra? Det mødes de nu om i to podcasts.

Bjarne Kure fortæller om sin baggrund for at arbejde med humoren og hvordan han gør det, og i 2021 kom cd nr. 3 med titlen ”Sjæmteviser”, hvor en række humoristiske sange beskriver både munterhed og alvor, herunder hvordan 2. Verdenskrig fortsatte i tre dage med bombardementer på Bornholm, mens resten af Danmark fejrede befrielsen. I første udsendelse fortæller Bjarne Kure om sin mangeårige passion for sproget og humoren, og i anden udsendelse er der eksempler fra CD’en “Sjæmteviser” med bl.a. et instrumentalnummer og en helt ny vise optaget under samtalen, og med tanke på senere studieoptagelse og udgivelse. Bjarne Kure optræder ikke kun på Bornholm, men også andre steder i Danmark og giver på koncerterne eksempler på bornholmsk humor – og herudover bl.a. meget fine nyfortolkninger af Kim Larsen, Sebastian, Bjørn Afzelius og Cornelis Vreeswijk.