Dansk-tysk med Matlok om Tyskland efter Merkel – Anders Fogh Rasmussen

I denne udgave af ”Dansk-tysk med Matlok om Tyskland efter Merkel” møder Siegfried Matlok den danske politiker, som kender Tyskland bedst og nok allerbedst kansler Angela Merkel, som han har mødt bilateralt og multilateralt utallige gange. Det er Anders Fogh Rasmussen, hvis CV blandt andet omfatter posterne minister for skat og økonomi i regeringerne Schlüter fra 1987-1992, statsminister fra 2001-2009, den længst siddende statsminister fra partiet Venstre og med en rekord på tre valgsejre. En statsminister som historikeren Søren Mørch – af socialdemokratisk observans har karakteriseret Fogh ”som den måske største danske statsminister nogensinde”. Fra 2009-2014 beklædte Fogh derefter, som den første dansker, en af de højeste topposter i international politik, nemlig posten som NATO-generalsekretær. I samtalen handler det især om Tyskland og Fogh Rasmussen – specielt om forholdet til Angela Merkel, et parløb, som var præget af en kemi, der passede til deres personligheder og deres politik. Det var af betydning under Mohammed-krisen, og det bragte det afgørende gennembrud for Femern-forbindelsen som et varigt dansk-tysk monument for deres regeringstid, og som bidrog til at Tyskland støttede Foghs valg til NATO-generalsekretær. Fogh har endda engang betegnet Merkel som sin yndlingspolitiker. Men hvad kan Anders Fogh ellers fortælle om kvinden bag betegnelsen Verdens stærkeste kvinde, og hvordan vurderer han betydningen af Merkels politik for Tyskland og Europa gennem de 16 år med Merkel som tysk kansler? Hvad forventer Anders Fogh Rasmussen af en kommende tysk regering uden Mutti Merkel, ikke mindst sikkerhedspolitisk, hvor mange i Vesten – også i Danmark – ønsker at Tyskland endelig spiller en stærkere rolle? Det giver programmet svar på.