Dansk-tysk med Matlok om Genforeningen (4:4) – Axel Johnsen

Siegfried Matlok er i denne udgave af ”Dansk – tysk med Matlok” taget til ”Haus der Medien”, mediehuset i Aabenraa, hvor både dagbladet ”Der Nordschleswiger”, og avisen JydskeVestkysten har haft til huse siden 2014. Dengang var det et særligt signal for de nye tider i det dansk-tyske forhold i Sønderjylland.

I ”Haus der Medien” møder Matlok historikeren Axel Johnsen, som selv har en spændende dansk-tysk familiebaggrund som søn af en dansk københavner og en tysk mor fra Flensborg. Johnsen har specialiseret sig nationalitetsforholdene i grænselandet, og han har for nylig udgivet en bog om Grænseforeningen, der i 2020 også fylder 100 år, og har været en stærk spiller omkring grænsedragningen efter 1920 og spørgsmålet om Sydslesvig hjem til Danmark.

Omdrejningspunkt for samtalen er Grænseforeningens fortid, nutid og fremtid, men også Johnsens vurdering af nationaliteterne og mindretallenes positioner i det dansk-tysk-europæiske grænseland, herunder berettigelsen af at gøre den dansk-tyske grænselandsmodel til verdenskulturarv.

I anledning af 100-året for Genforeningen har Siegfried Matlok og dk4 produceret fire særudgaver af ”Dansk – tysk med Matlok” om Genforeningen med særligt fokus på mindretallenes syn på og oplevelse af Genforeningen – ikke mindst det tyske mindretals, men også på forholdet og samlivet mellem mindretal og flertalsbefolkning nord og syd for den dansk – tyske grænse og om de omdiskuterede vejskilte med både dansk og tysk tekst.

Programmet er produceret med støtte fra Der Nordschleswiger.