Dansk-tysk med Matlok om Genforeningen (3:4) – Thomas Andresen

Hovedpersonen i denne udgave af ”Dansk-tysk med Matlok” er Aabenraas borgmester Thomas Andresen, der blandt meget andet også er formand for det historiske forsamlingshus Folkehjem i samme by samt formand for præsidiet 2020, der har organiseret alle festligheder i anledning af 100-året for Genforeningen – festligheder, som nu i vidt omfang er udsat til 2021 på grund af Corona.

Thomas Andresen siger selv at han med en tysk mor og en dansk far er et produkt af Genforeningen 1920, selvom hans forældre lærte hinanden at kende i Namibia, og selvom han først blev født i 1964.
Siegfried Matlok møder borgmesteren i ”Haus der Medien”, mediehuset i Aabenraa, hvor både dagbladet ”Der Nordschleswiger”, og avisen JydskeVestkysten har haft til huse siden 2014. Dengang var det et særligt signal for de nye tider i det dansk-tyske forhold i Sønderjylland.

I programmet spørger Matlok blandt andet om Thomas Andresens principielle holdning til en lukket og en åben grænse, men også til hans mening om det opstillede vildsvinehegn og ikke mindst til hans argumenter for den afvisende position i forhold til det tyske mindretals ønsk om tosprogede nyskilte i 2020. Borgmesterens fremtidsperspektiver for det grænseoverskridende samarbejde i regionen Sønderjylland-Schleswig og visionen for et samarbejde mellem Aabenraa, Sønderborg og Flensborg bliver drøftet.

I anledning af 100-året for Genforeningen har Siegfried Matlok og dk4 produceret fire særudgaver af ”Dansk-tysk med Matlok” om Genforeningen med særligt fokus på mindretallenes syn på og oplevelse af Genforeningen – ikke mindst det tyske mindretals, men også på forholdet og samlivet mellem mindretal og flertalsbefolkning nord og syd for den dansk – tyske grænse og om de omdiskuterede vejskilte med både dansk og tysk tekst.

Programmet er produceret med støtte fra Der Nordschleswiger.