Dansk-tysk med Matlok – Bent Melchior

Dansk-tysk med Matlok - Bent Melchior

I begyndelsen af oktober 2018 var det 75 år siden, at ca. 7000 danske jøder blev reddet til Sverige og dermed undgik deportation til nazisternes udryddelseslejre. Der var tale om en uorganiseret, humanitær indsats af enestående karakter. Men hvordan var dette ”lille mirakel” muligt i det besatte Danmark? Skyldtes det udelukkende mange danskeres personlige mod, eller spillede den tyske rigsfuldbemægtigede dr. Werner Best og hans skibsfartsmedarbejder Georg Ferdinand Duckwitz også en vigtig rolle?
Hvad var baggrunden og sammenhængen for de danske jøders redning? Hvordan vurderes den enestående begivenhed i dag?
Det ser Siegfried Matlok i programmet nærmere på sammen med tidligere overrabbiner Bent Melchior, der som 14-årig var med i en af de fiskerbåde, der ramte Skånes kyst og dermed reddede familien. Melchior er et af de sidste tidsvidner til de dramatiske begivenheder, og Siegfried Matlok møder ham i hjemmet i København. 
Programmet er produceret med støtte fra Den Tyske Ambassade i Danmark.