Forfatterne og Europa – Uffe Ellemann og Mogens Lykketoft

Forfatterne og Europa - Uffe Ellemann og Mogens Lykketoft

I EU- og Europa-debatten er det ofte de samme eksperter, politikere, forskere, erhvervs- og organisationsfolk, journalister og lobbyister, der udtaler sig. Men det gør dk4 nu noget ved med programrækken ”Forfatterne og Europa”, hvor alle deltagere er forfattere, men også borgere i Danmark og Europa.
Hvordan ser forfatterne på udviklingen i EU og i Europa? Hvilke temaer er de optaget af – som forfattere og som borgere? Betyder det noget for dem, at de er forfattere i Danmark, eller tænker de europæisk eller globalt, når de skriver? Er det europæiske samarbejde et gode eller et onde? Hvorfor?
Men der bliver selvfølgelig også talt litteratur og bøger – både om forfatterens eget værk, men også om europæiske inspirationskilder, og så anbefaler både forfatter og vært i hvert program udvalgte bøger, som de selv er blevet inspireret af.

Gæsterne i dette program er Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft, der ikke kan betegnes som nye stemmer i EU-debatten, men de har lige udgivet bogen ”Du store verden” sammen med Mette Holm, og er i øvrigt to af landets mest respekterede kommentatorer af EU- og Europaorienterede temaer. At de to tidligere udenrigsministre samtidig med den politiske karriere hver for sig har et omfattende forfatterskab bag sig er almindeligt kendt, men at Mogens Lykketoft skrev manuskriptet til sin første bog i en alder af 15 år er en nyhed. Manuskriptet – en slags supplement til Grimbergs verdenshistorie, som den 15-årige mente havde visse mangler, blev ganske vist aldrig udgivet, røber Lykketoft i programmet. Sidenhen er det blevet til mange vidt forskellige bøger fra de to politikeres side. I EU- og Europa-sammenhæng er både Ellemann og Lykketoft, både som politikere, kommentatorer og forfattere, uomgængelige. Programmet indeholder derfor også en slags lynkursus i dansk, EU- og europæisk historie, samarbejde og politik med masser af faktuelle oplysninger, anekdoter, vurderinger og litterære afstikkere til inspirationskilder. Og så bliver vi også lige mindet om, at mens Ellemann altid har været super-europæer, så begyndte Lykketoft som EF-modstander.
Vært er Ole Knudsen.

Programmet er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.