Kierkegaards Kabinet – Anja C. Andersen

Kirkegaards Kabinet - Anja C. Andersen

Citat: ”Øieblikket er hiint Tvetydige, hvori Tiden og Evigheden berøre hinanden”.
Øjeblikket er bogstavelig talt den ultrakorte og dermed umålelige tid, som vi egentlig ikke lægger mærke til går, hver gang vi blinker med øjet. Men samtidig er øjeblikket prægnant i betydningen, at i sådan et splitsekund, kan der alligevel ske noget afgørende og skelsættende nyt, der får betydning for vores liv på længere sigt.

Det oplever vi hele tiden: Lige i det øjeblik kørte bilen galt, lige i det øjeblik gled hun og faldt, lige i det øjeblik sagde han netop det, der ændrede alt. Men øjeblikket selv, kan vi ikke få fat på.
Men findes øjeblikket overhovedet og havde Kierkegaard ret i at lægge så meget vægt på øjeblikket. Kan man blot leve i øjeblikket og gribe dagen? Eller vil man altid blive indhentet af fortiden og fremtiden? Det taler Kierkegaard-eksperten, sognepræst Pia Søltoft med astrofysiker Anja C. Andersen om i denne udgave af ”Kierkegaards kabinet”.
Det er Kierkegaard, der har præget fænomenet øjeblikket, altid stavet ”Øieblikket”, på en særlig og markant måde. Øjeblikket er en begivenhed og en begivenhed har, som øjeblikket noget at gøre med alle tidens dimensioner. I 1854-55 udgav Kierkegaard en række småskrifter med titlen ”Øieblikket” under den såkaldte kirkekamp.

”Kierkegaards kabinet” er en række tv-samtaler om evigt aktuelle emner med tidens vægtigste stemmer. Emnerne er de store eksistentielle spørgsmål, der aldrig går af mode, men som til enhver tid må genfremsættes og besvares på ny. Samtaleparterne er de stemmer i tiden, der gennem deres viden og gennemslagskraft kan hjælpe os til at se nye sider af det valgte emne.
Programvært er Kierkegaard-eksperten, ph.d. og sognepræst Pia Søltoft. Hvert program indledes med Pia Søltofts introduktion af Kierkegaards syn på samtalens emne og dets aktualitet i dag. Derefter går hun i dialog med dagens samtalepartner om hans, hendes og tidens tanker om det valgte emne.
I hvert program indgår også et Kierkegaard-citat.

Programrækken er optaget i biblioteket hos forlaget L & R.